• +20-800-33-000
  • Regione Venetta, 21/100, Milano, Italy
  • Monday-Sunday 9:00 - 23:00

La cooperativa lletera Cadí, de la Seu d’Urgell, ha presentat aquest vespre el llibre “Cadí: 100 anys de Cooperativa” de l’historiador alt urgellenc Carles Gascón Chopo. La presentació ha tingut en lloc a la sala d’actes de la cooperativa en motiu de la celebració del centenari de la creació de Cadí, que precisament se celebra aquesta mateixa setmana.

“Cadí: 100 anys de Cooperativa”, fruit d’un llarg treball de recerca, és un llibre que parla d’idees, de vivències i de l’esforç de les persones que han format part de la història de Cadí i tot plegat està acompanyat d’una important col·lecció de fotografies de gran valor històric, tal i com ha explicat el seu autor.

Gascón ha explicat també que aquest llibre recull els principals esdeveniments dels cent primers anys d’història de la que és la primera cooperativa lletera de Catalunya. En aquest sentit, “Cadí: 100 anys de Cooperativa” parla de la plaga de la fil·loxera que hi va haver a Catalunya a finals del segle XIX i que va provocar que un grup de pagesos, liderats per Josep de Zulueta, es reinventessin i fundessin una cooperativa. Gascón ha destacat també moments històrics com la introducció del consum de llet de vaca a principis del segle XX a Catalunya, la Guerra Civil Espanyola que va alterar la producció lletera a la ciutat de la Seu d’Urgell i els anys 50 i 60, els anys prodigiosos de la Cooperativa Cadí. I és que els fets que relata aquest llibre passen també pels primers mitjans de transport de la llet, per la introducció dels tractors, el paper d’Europa i de les quotes de la llet.

A la presentació també hi han estat presents el president de la Cooperativa Cadí, Lluís Clotet, i el Director Gerent, Jordi Clotet, que ha parlat del moment actual i del funcionament  de la cooperativa així com ha ressaltat l’excel·lència dels productes Cadí. En aquest sentit, Clotet ha recordat que el formatge Urgèlia està reconegut a Europa amb el segell “Denominació d’Origen Protegida” i que la mantega Cadí és una de les poques al territori europeu que gaudeix també d’aquest reconeixement.

Finalment, a l’acte de presentació, hi hagut lloc també per tastar Neu del Cadí, el nou formatge de pasta tova i pell florida, desenvolupat amb motiu del centenari de la cooperativa.

6 d’octubre de 2015