

Preparació:
- Pre escalfar el forn a 190º i preparar el motlle.
- Posar el cava en una olla petita i fer bullir fins que redueixi a 1/4 part del volum inicial. Retirar del foc i reservar en un got fins que estigui fred.
- Posar a batre la mantega amb el sucre fins que quedi una massa esponjosa i blanca.
- Afegir a la massa els ous d’un en un, batent entre mig.
- Incorporar l’essència de vainilla, la ratlladura de la llimona i la reducció de cava fred i batre fins a homogeneïtzar.
- Tamisar la farina, el llevat i el pessic de sal. Incorporar en 3 vegades batent entremig.
- Coure uns 40-45 minuts o fins que punxant el centre aquest surti net i sec.
- Deixar refredar damunt una reixeta
- Quan estigui completament fred tallar
- Farcir amb la crema de llimona i servir.
Elaboració amb la Thermomix de la crema de llimona:
- Posar el sucre dins el vas (net i ben sec) i pulveritzar: 30 segons a velocitat progressiva 5-10.
- Afegir-hi la pell de llimona i programar el mateix temps i temperatura
- Afegir el suc de la llimona, la mantega i els ous. Programar: 20 minuts a 90º i velocitat 4.
Elaboració tradicional de la crema de llimona:
- Posar una cassola mitjana al foc i batre el sucre, els ous, la ratlladura d’una llimona i el suc de llimona.
- Afegir la mantega i apujar el foc a mitjà-alt. Coure, batent constantment, fins que la mantega s’hagi fos, i la barreja és prou densa com per cobrir el dors d’una cullera (es va quallant), i vegeu que es formen petites bombolles al voltant de la vora del motlle, uns 5 minuts (no ha d’arribar a bullir).
- Traieu la cassola del foc sense deixar de batre. Abocar la crema per un tamís de malla fina dins d’un recipient de vidre.
Recepta elaborada per Mª Gloria Pié
Ingredients
- 250 grams de mantega Cadí DOP tallada a daus i a temperatura ambient
- 250 ml de cava
- 1 culleradeta d´extracte natural de vainilla
un pessic de sal - 1 sobre de llevat
- 250 grams de sucre
- 5 ous ecològics
- 400 grams de farina
- la ratlladura de 3 llimones ecològiques
Per la crema de llimona
- 250 grans de sucre
la pell d’una llimona neta i seca - 175 grams de suc de llimona (unes 4 llimones)
- 120 grams de mantega Cadí DOP
- 4 ous