HISTÒRIA


Fins a començament del segle XX, l’Alt Urgell i la Cerdanya eren comarques agrícoles dedicades principalment al conreu de vinya i cereals. Quan a principis de segle la fil·loxera va devastar la vinya va destruir el principal recurs agrícola d’aquestes comarques, de manera que calia trobar alternatives. 


En aquesta zona, de tradició formatgera molt antiga, s’elaborava formatge en les bordes i masos per al consum familiar i els petits excedents produïts es venien en les fires d’àmbit local i comarcal. Així, mentre el conreu de la vinya anava retrocedint, les pastures i el nombre de vaques anava augmentant. 


En aquest context, l’any 1915 es va fundar la Cooperativa Cadí, el primer objectiu de la qual va ser la producció i comercialització de carn de boví. L’increment de la producció càrnia va comportar l’aparició d’un excedent de llet, al qual calia trobar sortida i això va fer que apareguessin les primeres elaboracions industrials de mantega i formatge. 


Al mateix temps, alguns ramaders de la Cooperativa van decidir importar bestiar suís que era un bon productor de llet, creuant els sementals amb els exemplars més lleters de les races autòctones. 


Entre els anys 1940 i 1960, aquest va ser el principal tipus de formatge comercialitzat als grans nuclis de població de Catalunya, com ara Barcelona, aconseguint una gran reputació. 


L’elaboració del formatge, que va originar-se a partir de la tradició artesana, va anar incorporant progressivament noves tècniques per a la millora de la qualitat, que s’han anat desenvolupant fins avui dia, i que van propiciar que a l’any 2000 assolís el reconeixement comunitari com a Denominació d’Origen Protegida (D.O.P.).
HISTÒRIA

CADÍ
© 2018 CADÍ SCCL  Tots els drets reservats  |